Aan het Kroonprinselijke Bruidspaar*

 

 

N

aar verluidt zal U, Prins Willem van Oranje en U, Mejuffrouw Máxima Zorreguita vanaf 1 februari [2002] a.s. als beschermheer en beschermvrouwe van het Nationale Oranjefonds ter verbroedering van het Nederlandse volk, dwz. de onderlinge [nationale] saamhorigheid, optreden. Want op die dag wordt, zoals bekend, in de Amsterdamse Arena dit Oranjefonds als Nationaal Huwelijksgeschenk aan Uw beiden overhandigd.

 

Zoals U wellicht ten gehore is gekomen, zal met een openbare boekpresentatie op 25 januari in de Oude Kerk – ook bekend als de "Huiskamer van Amsterdam" – omlijst met eigen muziek en de vertoning van dia's, ik U mijn eigen bescheiden huwelijksgeschenk aanbieden: een vertaling van deel I onder de titel "Willehalm-Kyot" van het boek Willem van Oranje, Parzival en de Graal – Hoe Wolfram von Eschenbachs Graaloorden gevonden werden van de Zwitserse schrijver Werner Greub. Deze aan U beiden opgedragen vertaling gaat o.m. over het huwelijk van de oorspronkelijke stichter van het Oranje Huis uit de 9de eeuw, de Frankische Willem van Oranje met een Arabische prinses, Arabel, die hij tijdens zijn Arabische gevangenschap tot het christendom had weten te bekeren, wat uiteraard niet zonder zwaarwegende gevolgen bleek te zijn... Ook zou hij als Meester Kyot de bron en zegsman van de Duitse graaldichter Wolfram von Eschenbach zijn geweest voor zowel diens Parzival als diens heldendicht Willehalm. In deze aan U opgedragen vertaling wordt bovendien een moderne vorm van het koningschap door middel van de nieuwe koninklijke kunst ontwikkeld, c.q. aangeduid. Deze in Nederland ook onder de naam Willem van Oringen bekende Willem van Oranje werd in de 12de  eeuw tot schutspatroon van de ridders verklaard en was in zijn leven ook beschermheer van het Iers-Schotse, Keltische christendom. Deze in vele opzichten interessante, ja boeiende stichter van het Oranje Huis heeft dus o.m. door zijn huwelijk met een Arabische prinses als het ware de "multiculturele samenleving" voorgeleefd.

 

Mijn vraag aan U beiden is dus: Wilt U dit geschenk aanvaarden en mij te zijner tijd berichten of U uit leven en werk van dit oorspronkelijke Oranjepaar inspiratie en moed heeft kunnen putten voor de toekomstige uitoefening van Uw functies als beschermheer en beschermvrouwe van het Oranjefonds en zelfs van een koningschap dat "met zijn tijd meegroeit"?

 

U beiden veel voorspoed, wijsheid en geluk voor de komende tijd wensend, ben ik,

 

Robert Jan Kelder,

Directeur Willehalm Instituut

 



* Deze tekst werd, met een paar kleine wijzigingen, als "chatvraag" aan het Kroonprinselijk Bruidspaar op 15 januari 2002 gemaild naar de speciale huwelijkswebsite van de Rijksvoorlichtingsdienst, die voor dat doel tot 18 januari 12.00 uur open stond. Uit het totale aanbod van honderden vragen zullen er, naar verluidt, maximaal honderd Nederlanders uitgenodigd worden om op 22 januari met het bruidspaar te chatten. Het selectiecriterium zou o.m. originaliteit van de inzending zijn. Bij het ter perse gaan op 21 januari was nog niets bekend over de uitkomst. Later bleek dat de "chatsessie" door hackers "platgebombardeerd" was.